Reizen met een creditcard
Of je nu door de oude straten van een Europese stad wandelt of de ongerepte wildernis van Zuid-Amerika verkent, een creditcard kan over de hele wereld van pas komen. Met deze kaart in je portemonnee, kun je wereldwijd betalen zonder je zorgen te maken over lokale valuta of de acceptatie van je bankpas.
Maar wat maakt een creditcard ideaal voor reizen? Laten we duiken in de wereld van creditcards voor reizigers en ontdekken waar je op moet letten.
Waarom heb je er een nodig?
Voordat je overgaat op een creditcard aanvragen, is het belangrijk om te begrijpen wat je precies nodig hebt. Wil je gewoon kunnen betalen in het buitenland of zoek je extra voordelen zoals verzekeringen en spaarprogramma's? Als je veel reist of op vakantie gaat kunnen spaarprogramma's zoals punten of miles voordelen bieden, zoals korting op vluchten of upgrades.
En check als je er een aanvraagt wat de extra opties zijn. Zoals aankoopverzekeringen die bescherming bieden tegen verlies of diefstal van gekochte goederen, of zelfs uitgebreide reisverzekeringen die medische kosten en annuleringen dekken.
Uiteraard zijn er ook kosten verbonden aan het bezitten van een creditcard. Jaarlijkse bijdragen en eventuele rentekosten bij late betalingen zijn belangrijke overwegingen.
Welke creditcard past bij jou?
Nu je een idee hebt van waar je op moet letten, kan je bekijken wat er allemaal voor aanbod is. ICS Cards heeft bijvoorbeeld een wereldwijde acceptatie en aanvullende reisverzekeringen. Deze kaart is geschikt voor wie veel internationaal reist en waarde hecht aan een uitgebreide dekking.
En zo heb je ook Revolut, een digitale bank waarbij minder berekend wordt over de wisselkoers. Hier zet je van tevoren een bedrag op, en je betaalt dus prepaid. Dit is handig als je bijvoorbeeld niet achteraf wilt betalen.
Kies voor de lokale munteenheid
Wanneer je met een vreemde valuta betaalt, wordt er meestal een toeslag voor de wisselkoers in rekening gebracht, vaak tussen de 1 en 2,5 procent per transactie. Dit betekent dat je bij een betaling van 100 euro een extra bedrag van 1 tot 2,50 euro betaalt. Het is daarom handig om bij het kiezen van een creditcard te letten op de hoogte van deze wisselkoersopslag.
Vaak krijg je buiten de eurozone de mogelijkheid om met de euro te betalen bij winkels, banken, bedrijven en hotels. Hoewel dit handig lijkt, is het vaak duurder. De wisselkoersopslag is in dat geval doorgaans hoger dan wat je eigen bank of creditcardmaatschappij rekent.
Let er ten slotte op bij geldopnames of je de keuze hebt tussen ‘with conversion’ of ‘without conversion’. Dit betekent met of zonder omrekening van valuta. Het is bijna altijd voordeliger om voor ‘without conversion’ te kiezen, omdat je eigen bank dan de wisselkoers bepaalt, wat meestal gunstiger is dan de koers die de bank waar je pint, hanteert.
Een opmerking achterlaten