Doorgaan naar inhoud
De site is momenteel in onderhoud, shop bij onze partners via het menu
De site is momenteel in onderhoud, shop bij onze partners via het menu
zwembadwater kristalhelder tips

Zwemmen in luxe: Het geheim van perfect helder zwembadwater

Een sprankelend schoon zwembad voelt als pure luxe. Niets is zo prettig als een frisse duik op een zonnige dag. Toch kan het onderhoud soms wat lastig lijken. Gelukkig zijn er manieren om je zwembadwater helderder te krijgen én te houden. Hieronder lees je praktische tips waar je echt iets aan hebt.

Hou de basis op orde

Een goede waterkwaliteit begint bij stabiele waarden van pH en chloor. De pH-waarde hoort tussen 7,2 en 7,6 te liggen. Daarbuiten worden je chemicaliën minder effectief, en dat kan leiden tot groen of troebel water. Check daarom elke week je pH en corrigeer zo nodig met pH-minus of pH-plus. Ook de chloorwaarde is belangrijk.

Te weinig chloor geeft kans op algengroei, terwijl te veel chloor huidirritaties kan veroorzaken. Heb je liever een alternatief? Zoutwatersystemen of actieve zuurstof kunnen ook helpen om bacteriën in bedwang te houden. Zorg dat je een eenvoudige test set of digitale meter in huis hebt. Daarmee kun je snel ingrijpen als de waterwaarden afwijken.

Investeer in een kwalitatief systeem

Een degelijke filter voor je zwembad is essentieel om vuil en deeltjes uit het water te halen. Kies voor een zand- of cartridgefilter met genoeg capaciteit voor de inhoud van je bad. Laat de pomp dagelijks voldoende uren draaien, bij voorkeur in de daluren als je een digitaal stroomtarief hebt. Maak de filter regelmatig schoon of voer een backwash uit bij zandfilters.

Blijft het water toch troebel? Voeg eventueel een vlokmiddel toe om fijne deeltjes samen te klonteren, zodat je filter ze beter kan opvangen. Heb je veel bladeren of insecten in je bad? Met een skimmerzak en een netje hou je de meeste rommel makkelijk buiten de filter. Probeer ook wekelijks de bodem te stofzuigen, zodat er geen vervuiling ophoopt.

Gun jezelf een stukje ontspanning

sauna in de tuin

Na het zwemmen is er niets lekkerder dan even bijkomen. Overweeg voor de ultieme wellness-ervaring een sauna voor buiten. Zo sluit je je zwemsessie af met een warme relaxsessie. De combinatie van een frisse duik en warmte bevordert je bloedsomloop en geeft je energie. Bovendien is zo’n buitensauna in veel ontwerpen mooi te combineren met je zwembadinrichting. Let wel op de plaatsing.

Zorg dat je een vlakke, stabiele ondergrond hebt en dat je de sauna beschut genoeg neerzet. Wil je hem combineren met een douche? Dat kan een extra stukje luxe opleveren. Voor je het weet heb je een privé-spa in de achtertuin.

Blijf consequent in onderhoud

Het geheim van mooi zwembadwater zit ’m in regelmatig onderhoud. Het is geen kwestie van af en toe een flesje chloor erin gooien. Beter is het om vaste momentjes te plannen, bijvoorbeeld elke week even de waterwaarden checken en het filter nakijken. Ruim grotere troep op voor het gaat zinken en gaat rotten op de bodem.

Sluit de dag af met een afdekzeil als je je zwembad een tijdje niet gebruikt. Zo voorkom je verdamping en houd je insecten buiten. Zijn er problemen met algengroei of kalkafzetting? Pak die dan snel aan, voordat het erger wordt. Met deze aanpak houd je je water niet alleen helder, maar gaat je hele installatie ook langer mee. Zo kun je maandenlang onbezorgd genieten van je privé-paradijs.

Volgend artikel Zo haal je het meeste voordeel uit een hordeur

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden

Contact
Verzending & Bezorgen
Retourneren & Ruilen
Reviews op Trustpilot