Overgang of een burn-out? Ontdek hoe je jouw medewerkers kunt helpen
Om de financiële risico’s van jouw bedrijf te beperken, biedt verzuimspecialist Sazas voor bedrijven in het mkb een MKB ontzorgverzekering (MKB VOV) aan. Dit is een combinatie van een verzuimverzekering en een complete arbodienstverlening die maximaal ontzorgt.
De verzekering helpt kleine ondernemers bij bijvoorbeeld de re-integratie van zieke medewerkers en alle andere wettelijke verplichtingen die hierbij horen. Zo kun je als ondernemer doen waar je goed in bent; ondernemen. En neemt de verzuimverzekeraar alle zorgen rondom verzuim uit handen.
Maar Sazas geeft ook informatie en tips die helpen om verzuim te voorkomen en verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat een medewerker verzuimt als gevolg van onjuiste diagnose.
De overgang wordt vaak aangezien voor een burn-out
Veel vrouwen die te maken hebben met overgangsklachten, krijgen ten onrechte de diagnose burn-out. Dit kan leiden tot een langere herstelperiode en onnodig verzuim. Voor jou als werkgever is het daarom van belang om overgangsklachten te onderscheiden van een burn-out. Verzuimspecialist Sazas legt meer uit over de juiste aanpak.
Veel klachten bij de overgang komen overeen met de klachten die je bij een burn-out ook kan hebben (Thuisarts.nl). Denk bijvoorbeeld aan:
- Slecht slapen;
- Prikkelbaarheid;
- Oververmoeidheid;
- Stemmingswisselingen;
- Meer gevoeligheid voor stress;
- Depressieve gevoelens;
- Hoofdpijn.
Maar bij de overgang kunnen vrouwen ook last hebben van onder andere urineverlies, opvliegers, nachtelijk transpireren of een hevige menstruatie.
De oorzaken en gevolgen van een verkeerde diagnose
De overgang, die meestal plaatsvindt tussen de 40 en 60 jaar, kan een grote impact hebben op het werkvermogen van vrouwen en dus op jouw bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de overgang 6 keer meer kans hebben op ziekteverzuim (gynaecologenvereniging NVOG).
Zieke medewerkers kosten werkgevers gemiddeld € 405,- per dag. Omdat bedrijfsartsen niet altijd goed geïnformeerd zijn over overgangsklachten, worden deze vaak verward met burn-outsymptomen. Dit kan resulteren in een verkeerde diagnose en behandeling.
Maak de overgang bespreekbaar
Naast herkennen is het belangrijk dat werkgevers overgangsklachten bespreekbaar maken. Dit kan het taboe doorbreken en vrouwen aanmoedigen om hulp te zoeken bij de werkgever, bedrijfsarts of huisarts. Daarnaast kunnen werkgevers bijvoorbeeld overwegen om flexibele werktijden aan te bieden en een menopauzebeleid op te stellen.
Een opmerking achterlaten