Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
bank reinigen tips

Hoe Je Zelf Je Bank Kunt Reinigen: Gids voor Lichte en Zware Vervuiling

Een bank is vaak het middelpunt van de woonkamer en wordt dagelijks intensief gebruikt. Het is dus geen verrassing dat je bank na verloop van tijd vies kan worden. Gelukkig hoef je niet altijd een professional in te schakelen om je bank weer als nieuw te laten lijken.

In deze blog bespreken we hoe je zelf je bank kunt reinigen, zowel bij lichte als zware vervuiling. We behandelen het reinigen met een stoomreiniger, het reinigen van stoffen banken en leren banken. En als je het toch te lastig vindt, geven we tips voor het inhuren van een professional.

Waarom Is Het Belangrijk Om Je Bank Regelmatig Te Reinigen?

Het regelmatig reinigen van je bank is belangrijk om meerdere redenen:

  1. Hygiëne: Stof, vuil, zweet en etensresten kunnen zich ophopen op je bank.
  2. Levensduur: Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je bank verlengen.
  3. Gezondheid: Een schone bank kan helpen bij het verminderen van allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaakt door stof en huismijt.

Stoffen Bank Reinigen

Lichte Vervuiling

Stap 1: Stofzuigen

Gebruik een stofzuiger met een bekledingsborstel om stof en vuil te verwijderen. Vergeet niet de kussens op te tillen en ook de naden en hoeken mee te nemen.

Stap 2: Voorbehandelen van Vlekken

Meng een beetje afwasmiddel met warm water in een kom. Doop een schone doek in het mengsel en dep dit op de vlekken. Gebruik geen schuursponsje om beschadiging te voorkomen. Voor hardnekkige vlekken kun je een speciale bekledingreiniger gebruiken. Laat het middel een paar minuten intrekken.

Stap 3: Reinigen met Een Stoomreiniger

  • Voorbereiding: Vul de stoomreiniger met water en voeg indien aanbevolen een geschikte bekledingreiniger toe. Raadpleeg de handleiding van je stoomreiniger voor de juiste verhouding.
  • Testen: Test de stoomreiniger eerst op een onopvallende plek van de bank om te zien of de stof kleurvast is.
  • Reinigen: Behandel de hele bank in kleine secties. Houd de stoomreiniger enkele centimeters boven de stof en beweeg langzaam over het oppervlak. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt om schimmelvorming te voorkomen.
  • Drogen: Laat de bank volledig drogen voordat je hem weer gaat gebruiken. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in de kamer.

Stap 4: Baking Soda Voor Geuren

Strooi baking soda over de bank om geuren te verwijderen. Laat het een paar uur zitten (of een hele nacht voor hardnekkige geuren). Stofzuig daarna de baking soda op.

Zware Vervuiling

Stap 1: Diep Stofzuigen

Gebruik een krachtige stofzuiger met een bekledingsborstel om zoveel mogelijk vuil te verwijderen. Stofzuig grondig en zorg ervoor dat je alle hoeken en naden meeneemt.

Stap 2: Intensieve Voorbehandeling

Meng een oplossing van azijn en water (1:1) in een spuitfles. Spuit de oplossing royaal op de vlekken en laat deze enkele minuten intrekken. Dep de vlekken daarna droog met een schone doek. Voor zeer hardnekkige vlekken kun je een commerciële bekledingreiniger gebruiken die geschikt is voor diepe reiniging.

Stap 3: Diepe Reiniging met Stoomreiniger

  • Voorbereiding: Vul de stoomreiniger met een intensieve bekledingreiniger en water volgens de instructies van de fabrikant.
  • Testen: Test opnieuw op een onopvallende plek om de kleurvastheid te controleren.
  • Reinigen: Behandel de hele bank sectie voor sectie, met extra aandacht voor zwaar vervuilde gebieden. Zorg ervoor dat je grondig reinigt en vermijd overmatig nat maken van de stof.
  • Drogen: Laat de bank volledig drogen voordat je hem weer gebruikt. Dit kan enkele uren tot een dag duren.

Stap 4: Nabehandeling

Gebruik een bekledingbeschermingsspray om toekomstige vlekken te voorkomen. Volg de instructies op de spray voor de beste resultaten.

Leren Bank Reinigen

Lichte Vervuiling

Stap 1: Stofzuigen

Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel om stof en vuil te verwijderen. Vergeet de naden en kieren niet.

Stap 2: Afstoffen

Veeg het leer af met een droge doek om los vuil te verwijderen.

Stap 3: Reinigen

Breng een leerreiniger aan op een zachte doek. Wrijf voorzichtig in cirkelvormige bewegingen over de bank. Zorg ervoor dat je de hele bank behandelt, ook de minder vervuilde delen, om kleurverschillen te voorkomen.

Stap 4: Conditioneren

Breng een leerconditioner aan om het leer soepel en gehydrateerd te houden. Laat de conditioner inwerken volgens de instructies van de fabrikant.

Zware Vervuiling

Stap 1: Grondig Stofzuigen

Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel om zoveel mogelijk vuil te verwijderen.

Stap 2: Intensieve Reiniging

Gebruik een sterke leerreiniger. Breng deze royaal aan op een zachte doek en wrijf grondig over de hele bank in cirkelvormige bewegingen. Besteed extra aandacht aan zwaar vervuilde gebieden.

Stap 3: Vlekken Verwijderen

Gebruik speciale leer vlekverwijderaars voor hardnekkige vlekken. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig.

Stap 4: Intensieve Conditionering

Breng een rijkelijke hoeveelheid leerconditioner aan en laat deze goed intrekken om het leer te herstellen en te hydrateren. Herhaal indien nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Hulp Inschakelen

bank laten reinigen

Als je het te lastig vindt om je bank zelf te reinigen of als de vervuiling te ernstig is, overweeg dan om een professional in te schakelen. Een professionele reinigingsdienst beschikt over de juiste apparatuur en kennis om je bank grondig te reinigen. Zoek naar lokale bedrijven met goede recensies en vraag naar hun ervaringen met het reinigen van jouw type bank.

Tips Voor Onderhoud

  • Regelmatig Stofzuigen: Stofzuig je bank wekelijks om stof en vuil te minimaliseren.
  • Direct Vlekken Verwijderen: Hoe sneller je een vlek behandelt, hoe gemakkelijker deze te verwijderen is.
  • Beschermende Hoezen: Overweeg het gebruik van afneembare en wasbare hoezen om je bank te beschermen tegen vlekken en slijtage.

Door deze gedetailleerde stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je bank er altijd schoon en fris uitziet, ongeacht de mate van vervuiling. Regelmatig onderhoud en het juiste gebruik van reinigingstechnieken kunnen de levensduur van je bank aanzienlijk verlengen en je woonruimte hygiënisch en aangenaam houden.

Volgend artikel Met deze tips komen de insecten je huis niet binnen

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden

Shop banken bij onze partners

Gerelateerde collecties

Banken blogs

Banken blogs

Hier vind je een schat aan informatie over alles wat met bankstellen te maken heeft. Van de nieuwste trends en stijlen tot tips voor onderhoud en aankoopadvies, we delen graag waardevolle inzichten en ideeën met jou. Of je nu op zoek bent naar inspiratie voor je interieur of praktische tips wilt, deze blogs helpen je bij het vinden van de perfecte bank voor jouw huis. Veel leesplezier!

Bekijk alle banken blogs

Interieur & Inrichting blog

Voorkom deze veelgemaakte interieur fouten

Maak geen beginnersfouten bij het inrichten van je huis! Ontvang ons gratis e-book en leer hoe je deze fouten kunt vermijden.