Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
woonkamer harmonie tips

Slimme trucs om je woonkamer beter in harmonie te brengen

Alles in ons leven draait om balans. Wanneer het interieur van onze woning niet goed in balans is, heeft dit zijn weerslag op ons mentale welzijn. Maar het kan een behoorlijke klus zijn om de juiste balans in je interieur te vinden.

Kom jij zuchtend tot de conclusie dat jouw vermeende paleisje te rommelig oogt? Niet getreurd, want met de onderstaande tips zorg je voor een goede harmonie en zul je echt trots kunnen zijn op jouw eigen stekkie. 

Alles draait om kleur

Het kleurgebruik in een woning is van cruciaal belang voor de beleving. Kies in eerste instantie voor neutrale kleuren als basis. Door grote vlakken wit, grijs of beige te maken, zorg je voor rust en harmonie. Daarna kun je gaan nadenken over de complementaire kleuren en de accentkleuren.

Je kunt bijvoorbeeld één wand in de kamer een contrasterende kleur geven en met behulp van accessoires de accentkleuren aanbrengen. Denk hierbij aan het plaatsen van kussens, kaarsen of kunstwerken die qua kleur met elkaar in harmonie zijn. Check met behulp van een kleurenpalet welke kleuren goed bij elkaar passen.

Eenheid en ruimte

woonkamer in balans brengen

In een woonkamer die goed in balans is, vormen de meubels een eenheid met elkaar. Ga niet verschillende stijlen met elkaar combineren, want dat geeft meestal en rommelig beeld. Wanneer de woning wordt verwarmd met behulp van radiatoren, kun je overwegen om die van radiatorbekleding te voorzien. 

Hierdoor kun je ook deze vaak wat onooglijke objecten goed betrekken bij het geheel. Bovendien biedt een radiatorombouw je de mogelijkheid om van je saaie radiator een hip meubelstuk te maken, dat (behalve verwarmen) een daadwerkelijke functie heeft in het interieur, namelijk in de vorm van een plek om bijvoorbeeld kunst op te plaatsen.

Planten verrijken je leven

Met planten in huis zorg je voor sfeer. Bovendien leveren planten je wat extra zuurstof, hetgeen mooi meegenomen is. Planten kunnen in de woonkamer ook voor een zekere mate van verbinding zorgen.

Door op meerdere plaatsen planten neer te zetten, ontstaat een repeterend beeld, waardoor het lijkt alsof de verschillende zones van de woonkamer moeiteloos in elkaar overlopen.

Een uitgekiend lichtplan

We benoemen het hier als laatste, maar eigenlijk is dat onterecht. Het lichtplan is namelijk van essentieel belang om harmonie in je woonkamer te bewerkstellingen. Verdiep je in de vele mogelijkheden hieromtrent en praat er eens over met een expert!
Vorig artikel Bankafmetingen: Standaard Maten en Welke is Geschikt?
Volgend artikel Tijd voor een nieuwe vloer? Dit zijn de vier beste opties van nu!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden